Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

SINT MARTINUSDAGEN IN GRONINGEN: ANDERS DAN ANDERS

19 oktober 2020 @ 08:00 - 23:30

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every week that begins at 8:00am on dinsdag, donderdag en zaterdag, repeating until 11 november 2020

Ganzenmaaltijd thuis bezorgd en lampionnenwedstrijd per e-mail.

De jaarlijkse viering van Sint Martinus in de stad Groningen krijgt dit jaar dankzij het coronavirus een heel andere invulling. Maar het Sint Martinusberaad heeft wel veel activiteiten op het programma: De benefietmaaltijd ten bate van de thuis- en daklozen vindt niet in de Martinikerk plaats, maar Stadjers krijgen hem thuisbezorgd. Het traditionele concert wordt van tevoren opgenomen en uitgezonden. De lampionnenwedstrijd gaat per e-mail; kinderen mogen een foto van hun zelfgemaakte lampion opsturen. Een theatervoorstelling van Het Houten Huis voor arme gezinnen gaat wel ‘live’ door. De Sint Martinus-Vesper wordt gestreamd vanuit de Martinikerk en kan door maximaal 30 mensen live worden bijgewoond.

Sint Martinus is naast het kinderfeest vooral een Dag van het Delen en van Barmhartigheid. ‘Delen is het nieuwe hebben’ blijft ook nu het actuele thema. De Sint Martinusdagen worden voorbereid door het Sint Martinusberaad, waarin de Stichting Martinikerk, de Vereniging Vrienden Martinikerk, de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, de Stichting Sint Martinus’ Pronkjewailn en de theatergroep Het Houten Huis zitting hebben.

Sint Martinusconcert
Op woensdag 11 november zal het jaarlijkse Sint Martinusconcert worden uitgezonden. Het is eerder in de kerk opgenomen. Organist Eeuwe Zijlstra speelt samen met het GSV-schoolkoor o.l.v. Marcel den Os. Stadsbeiaardier Auke de Boer bespeelt het Martinicarillon. Het concert is een initiatief van de Vereniging Vrienden Martinikerk en de VVM organiseert dit in overleg met de Stichting Martini Beiaard Groningen.

Lampionnenoptocht
Volksvermaken besloot al eerder geen voederbieten uit te delen en ook geen optocht, Sint Martinustheater en een lampionnenwedstrijd in de Martinikerk te organiseren. Maar de wedstrijd gaat wel door! Alle schoolkinderen uit de gemeente Groningen mogen hun zelfgemaakte lampion fotograferen en dat ‘lampie’ opsturen tot uiterlijk 9 november via sintmartinuskvvv@gmail.com. Er vallen toffe prijzen te winnen.

Sint Martinusgans
Een ganzenmaaltijd op Sint Martinus is oorspronkelijk een traditioneel gerecht in Groningen. Deze traditie is een nieuw leven ingeblazen. Thuis- en daklozen krijgen dit jaar zo’n maaltijd aangeboden in enkele opvangcentra in de stad Groningen. Het geld dat daar voor nodig is, wordt bijeengebracht door een benefietmaaltijd en enkele sponsors. De benefietmaaltijd wordt dit jaar op bestelling thuisbezorgd. In voorgaande jaren vond die maaltijd in de Martinikerk plaats.
“We wilden de gelegenheid om voor dit doel geld in te zamelen niet laten passeren”, meldt Jan Derksen, voorzitter van de VVM. “Komen de mensen niet naar de kerk, dan komen wij naar de mensen toe.” Een maaltijd voor één persoon kost €35,- en een maaltijd voor twee personen kost €55,-.
De jaarlijkse maaltijd met Sint Martinusgans op het menu (maar er is ook een vegetarische variant) wordt bereid in de keuken van ’t Feithhuis tegenover de Martinikerk. Dit jaar kunnen de Stadjers hun maaltijd bij de VVM (www.vriendenmartinikerk.nl) bestellen. Een team van vrijwilligers bezorgd de maaltijden vanaf dinsdag 10 t.e.m. zaterdag 14 november tussen 17.00 en 19.00 uur. De bestellingen moeten uiterlijk 6 november binnen zijn. “Naast de gans met puree en rode kool leveren we er ook een flesje Sint Martinuswijn en een zakje Sint Martinuskoekjes bij. Dat zijn macroontjes waarin ook voederbieten zijn verwerkt. In normale jaren worden altijd voederbieten aan kinderen uitgedeeld die daar en lampion van maken”, vertelt Jan Derksen. De koekjes worden bereid door de Culinaire Vakschool Groningen.

Het Houten Huis
Beeldend muziektheater Het Houten Huis brengt zijn voorstelling ‘IK …eh ik’ op dinsdag 10 november in het Grand Théatre voor Groningse gezinnen, die het niet al te breed hebben. Het publiek is uitgenodigd via de hulporganisatie Het Kopland. Het gezelschap gaat er alsnog vanuit dat de voorstelling kan doorgaan.

Sint Martinusvesper
Op Sint Martinusavond vindt een vesper plaats in het hoogkoor van de Martinikerk. Hierin wordt aandacht geschonken aan het leven en werk van Sint Martinus. De vesper is voorbereid door de Protestantse Gemeente Groningen. Gedurende die 11de november vindt er in de Martinikerk een jassen- en dekeninzameling plaats voor de Open Hof en Dorcas.

Gegevens

Datum:
19 oktober 2020
Tijd:
08:00 - 23:30
Evenement Categorie:

Locatie

Raadhuisplein
Raadhuisplein 10
Haren, 9751AN
+ Google Maps