Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Kop d’r Veur dienst in de Martinikerk

11 november 2020 @ 19:30 - 20:00

Sint Martinusdagen in Groningen

De Sint Martinusdagen in Groningen worden op woensdagavond 11 november (19.30-20.00 uur) afgesloten met een ‘Kop d’r veur-dienst’ in de Martinikerk. Tijdens die dienst is een rol weggelegd voor Stadsdichter Renée Luth, klinisch viroloog prof. Bert Niesters en Kinderburgemeester Floor. Voorgangers zijn ds. Pieter Versloot van de Martinikerk en ds. Tirtsa Liefting van de Nieuwe Kerk. De dienst wordt voor een klein publiek – op uitnodiging – gehouden, maar wordt tegelijkertijd gestreamd via kerkdienstgemist.nl. RTV Noord is gevraagd de bijeenkomst uit te zenden.

Renée Luth laat zich inspireren door ‘Kop d’r veur in Coronatijd’. Bert Niesters, verbonden aan het UMCG, vertelt over corona als arts en patiënt. Kinderburgemeester Floor reikt de ‘Nait soezen, moar broezen-trofee’ uit. Organist en pianist Eeuwe Zijlstra en celliste Gaile Austėja Šamborskytė verlenen muzikale medewerking. “We besluiten de dienst ‘verbonden door het licht’ en laten de bezoekers bij het verlaten van de kerk een kaars aansteken. Tegelijkertijd vragen we de mensen thuis een kaars in hun vensterbank te zetten”, aldus ds. Pieter Versloot.

Gedurende de gehele dag is het koor van de Martinikerk open voor de inzameling van jassen en kleding die bestemd zijn voor thuis- en daklozen (Open Hof en Dorcas). Ook de bezoekers aan de dienst kunnen nog kleding doneren.

De Sint Martinusdagen in Groningen worden dit jaar naast deze dienst en de jassen- en kledinginzameling gevuld met een thuis te bezorgen benefietmaaltijd, het aanbieden van maaltijden aan thuis- en daklozen, een ‘lampies-wedstrijd’ voor scholieren die hun zelfgemaakte lampionnen kunnen fotograferen en insturen en een digitaal bij te wonen Sint Martinusconcert. De geplande theatervoorstelling van Het Houten Huis is vanwege de jongste coronamaatregelen afgeblazen, maar staat voor 2021 alsnog op het programma.

Sint Martinus is naast het kinderfeest vooral een Dag van het Delen en van Barmhartigheid. ‘Delen is het nieuwe hebben’ blijft ook nu het actuele thema. De Sint Martinusdagen worden voorbereid door het Sint Martinusberaad, waarin naast de Protestantse Gemeente Groningen, de Vereniging Vrienden Martinikerk, de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, Het Houten Huis, Stichting Martinikerk en Stichting Sint Martinus’ Pronkjewailn zitting hebben.

Gegevens

Datum:
11 november 2020
Tijd:
19:30 - 20:00
Evenement Categorie:
Website:
kerkdienstgemist.nl

Locatie

Martinikerk
Martinikerkhof 3
Groningen,
+ Google Maps