Lezing Els Kloek over ‘1001 Vrouwen in de 20e eeuw’

Lezing, voordracht of presentatie

donderdag 17 oktober | 19:30 uur - 22:00 uur

Els-Kloek1001.jpg De 20ste eeuw was een tijd vol doorbraken voor en door vrouwen. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is een goudmijn van verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen. De verzameling van 1001 vrouwenlevens zet de 20ste eeuw in een ander, completer licht en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd. Hun levensverhalen en prestaties maken de diversiteit en de kracht van al deze vrouwen zichtbaar.
‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw toont ons een andere kant van de geschiedenis, die nog steeds erg actueel is.’ – Nieuwsuur

Als kind wilde Els Kloek dichteres of schrijfster worden – Annie M.G. Schmidt was haar grote voorbeeld. In haar gymnasiumtijd verschoof haar belangstelling naar politiek en samenleving, en daarom besloot ze geschiedenis te gaan studeren in Amsterdam. Ze was actief in de studenten- en de vrouwenbeweging van de jaren zeventig. In 1976 kreeg zij de smaak van archiefonderzoek te pakken toen ze voor haar studie in aanraking kwam met de Amsterdamse confessieboeken: verhoorboeken uit het gerechtelijk archief. Hieruit is een blijvende belangstelling ontstaan voor het zoeken naar sporen van ‘gewone mensen’ in het verleden.
Het toegankelijk maken van het verleden is een andere constante in haar belangstelling. Deze is begonnen toen zij als assistent werkte op de geschiedenisbibliotheek van de UvA. Ze leerde er de waarde kennen van goede zoeksystemen en naslagwerken. Na haar studie was Els Kloek als docent verbonden aan de universiteiten van Utrecht, Nijmegen en Rotterdam. In 2012 is ze begonnen als freelancer. Hiernaast was ze enkele jaren (2011-2014) verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.
In 2014 heeft ze zich definitief gevestigd als zelfstandig historica. Sinds 2003 geeft ze leiding aan het Digitaal Vrouwenlexicon, een project dat door haar is geïnitieerd. Ze houdt lezingen, geeft workshops, schrijft over geschiedenis en redigeert het werk van anderen.

Agenda

donderdag 17 oktober | 19:30 uur - 22:00 uur

Entree

Entree: € 7,00, leden Nut gratis

Reserveringsinformatie

Aanmelden
1. van 23 september tot 15 oktober 2019
2. door een mail te zenden aan geboektinharen@gmail.com
3. met vermelding van uw naam, het aantal personen en welke lezing u wilt bijwonen

Links

www.1001-vrouwen.nl

Organisatie

Organisatie Maatschappij tot Nut van 't Algemeen Departement Groningen-Haren

Locatie

Gorechthuis
Hortuslaan   3
9751BE   Haren

geboektinharen@gmail.com

Postadres
Hortuslaan   3
9751BE   Haren

Evenementen