Expostitie Leen Kaldenberg

Tentoonstelling (kunstwerken)

vrijdag 9 november - donderdag 31 januari 2019

Leen-Kaldenberg-in-atelier.jpg De uit de Betuwe afkomstige Kaldenberg woont en werkt al jaren op het randje van de wierde van Leermens, vlak naast de eeuwenoude st. Donatuskerk. Hij werkt in zijn huis of in zijn atelier op de zolder van het voormalige gemeentehuis van Stedum, echter ook buiten op ‘t land. Nagenoeg altijd door het noordelijke landschap gevoed en geïnspireerd. Hij werkt in de eeuwen oude traditie van Noord Europese landschapsschilders en schildert met materialen als ei-tempera was- en olieverf. Hiermee brengt hij wat hij dagelijks om zich heen ziet en ervaart terug tot de meest essentiële vorm hetgeen zijn oeuvre door de jaren heen kenmerkt.
Door zijn abstraherende en poëtische vertaling is dat landschap teruggebracht tot vlakken en lijnen die de toeschouwer niet altijd direct associeert met landschap. Het geeft de mogelijkheid vanuit andere invalshoeken naar het landschap te kijken zegt hij, die paar lijnen vertellen het hele verhaal; horizon, dijk, lucht, land, licht en water. Leen Kaldenberg zelf kan de meeste schilderijen direct verbinden met een plek, meestal ergens op het Groninger Hogeland, maar ook aan de Waddendijk hier dichtbij of tijdens een van de vaartochten naar de Waddeneilanden waar hij graag vertoeft. “Ik heb altijd een schetsblokje bij me om met eenvoudige lijnen het beeld dat ik zie vast te leggen en ook altijd een klein fototoestelletje als geheugensteun. Echter het beleven en absorberen van de karakteristieke kenmerken van het landschap zijn van even groot belang”.
De veranderingen van de late zomer en herfst naar het lege landschap in de wintermaanden inspireren hem mateloos en de beelden die hij absorbeert komen, soms na een lange periode, terug in zijn schilderijen. Ik raak hier nooit uitgekeken zegt hij. Toch gaat hij af en toe terug naar het rivierenlandschap van zijn jeugd. Maar het is dezelfde leegte, zij het met iets meer directe reflectie van licht op water, die mij daar zo treft.

Afgelopen voorjaar tijdens de presentatie zijn boek Over Landschap is er een dubbel expositie van zijn werk te zien geweest bij Kunstlievend genootschap Pictura in Groningen en Museum Belvedère in Heerenveen alwaar zijn werk tevens in de vaste collectie is opgenomen.
Eerder exposeerde hij bij verschillende galeries in Nederland en Duitsland.

Organisatie

Organisatie Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord

Locatie


Dilgtweg   5
9751ND   Haren

tel 0503616161
info@cvr.umcg.nl

Postadres
Postbus   30002
9750RA  

Het revalidatiecentrum heeft een expositieruimte, waar regelmatig wisselende tentoonstellingen worden gehouden, die vrij te bezoeken zijn.

Evenementen