Vertelsalon met Diadans in Museum De Buitenplaats Eelde

Lezing, voordracht of presentatie

zondag 18 november | 15:00 uur - 16:00 uur

Vertelsalon Diadans.jpg Lezing met dans door Anneke Wittermans, docent Diadans van Stichting Beweegreden. Met medewerking van Suzanne van der Voort, dans en zang en Henk-Doeke Odinga, piano.

Sinds 1981 is Anneke Wittermans dansdocent en motiveert zij om te bewegen met reden. Wittermans ontwikkelde aanvankelijk het concept van 'Oerdans', waarmee zij landelijke bekendheid verwierf, dat zij geleidelijk omvormde naar 'Diadans'. Dia betekent transparant door lagen. Als grondlegger van Diadans heeft Wittermans in 2005 de Stichting Beweegreden opgericht om het gedachtegoed van Diadans voor meer mensen beschikbaar te maken.
De dansen zijn ontwikkeld om thematiek zichtbaar en bespreekbaar te maken. Het vraagt van de danser discipline en oefening om de beweging eigen te maken. Het is boeiend voor dansers om in detail de dans uit te werken en hun affiniteit met dans in te zetten om essentiële processen, zodoende al dansend in eigen persoonsvorming te activeren. In de loop van de jaren heeft Anneke Wittermans vierhonderd choreografieën gemaakt op muziek van verschillende windstreken, elk met een eigen karakter en temperament en of beweegreden.
In samenwerking met o.a. Henk-Doeke Odinga zijn er ook specifieke hedendaagse muziekstukken geschreven, waar Wittermans in wisselwerking met de componist choreografieën op heeft gemaakt, onder andere om met 1500 mensen te kunnen uitvoeren.

Voor de lezing in de maand november is gekozen voor het thema: Vrijgeven, vieren van verbintenissen.
In het boek van haar hand, Vrijgeven, vieren van verbintenissen, introduceert Wittermans het woord 'vrijgeven'. “Voor mensen die in een veranderingsproces zitten en worstelen met loslaten, is inzicht over vrijgeven een verademing. Waar loslaten je met lege handen achterlaat daar geeft vrijgeven het besef van eigen keus en eigen waarde.”
1

Agenda

zondag 18 november | 15:00 uur - 16:00 uur

Entree

Entree: €12,50/studenten €7,50/museum kaarthouders: € 5,-/vrienden €3,50 /jongeren tot 18 jaar gratis

Links

www.museumdebuitenplaats.nl

Organisatie

Organisatie Museum De Buitenplaats Eelde

Locatie

Deze locatie is toegankelijk voor gehandicapten
Hoofdweg   76
9761EK   Eelde

tel 0503095818
info@museumdebuitenplaats.nl

Postadres
Hoofdweg   76
9761EK   Eelde

Tuin en museumpaviljoen beperkt rolstoeltoegankelijk.

Evenementen