De gaskolonie - van nationale bodemschat tot Groningse tragedie

Lezing, voordracht of presentatie

dinsdag 10 april | 20:00 uur - 21:30 uur

gaskolonie.jpg Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalda Start

In 1959 werd in de buurt van Slochteren aardgas gevonden. De winning ervan levert ons land en een aantal oliemaatschappijen sindsdien zeer veel geld op. Nederland draait op aardgas. Het gaswinningsgebied wordt intussen getroffen door aardbevingen, bodemdaling en schade aan huizen en andere gebouwen. Jarenlang is ontkend dat die aardbevingen iets met de gaswinningen te maken zouden hebben. De vraag is dus gerechtvaardigd: wat levert dat gas Groningen eigenlijk op?
Drie journalisten gaan op onderzoek uit en komen er al snel achter hoe gigantisch groot de belangen zijn die gepaard gaan met de gaswinning, hoe groot de ellende van de gedupeerden is en hoe weinig rekening gehouden is met veiligheidsaspecten. Dat laatste kwam ondubbelzinnig naar buiten toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid haar bevindingen publiceerde.
Groningen heeft als wingewest gediend, de bevolking heeft vooral de ellende op z'n bord gekregen. Uit gesprekken met wetenschappers, politici, journalisten, bewoners en andere betrokkenen belichten zij in dit boek de problematiek van de gaskolonie Groningen. Dit boek is een reconstructie van hoe onze nationale trots - de gaswinning - is verworden tot nationaal hoofdpijndossier.

Heleen Ekker en Reinalda Start werken voor NOS Journaal, Margriet Brandsma tot voor kort ook. Voor hun werk houden ze zich bezig met de problematiek rond de gaswinning en aardbevingen in Groningen.

Aanmelden per mail via geboektinharen@gmail.com of boomkernieuws@boomker.nl

Agenda

dinsdag 10 april | 20:00 uur - 21:30 uur

Entree

Entree € 6.00; leden Nut gratis

Reserveringsinformatie

Aanmelding vooraf dringend noodzakelijk.
De aanmelding sluit 2 dagen voor de datum van de lezing; beter vroeg aanmelden en afzeggen, dan u op het laatste moment opgeven.
Aanmelden per mail via geboektinharen@gmail.com of boomkernieuws@boomker.nl

Links

www.boomker.nl

Organisatie

Organisatie Culturele Raad Haren

Locatie

Ontmoetingskerk
Sterremuurweg   4
9753AV   Haren Gn

geboektinharen@gmail.com

Postadres
Sterremuurweg   4
9753AV   Haren Gn

Evenementen